Als moeder van een zoon met autisme weet ik als geen ander welke frustraties je dagelijks tegenkomt in de communicatie met kinderen met autisme. Hidde is inmiddels 11 en het is nog regelmatig zoeken naar de juiste manier om met hem te communiceren. Wel heb ik gemerkt dat tekenen de communicatie flink verbetert.

Mijn naam is Mieke de Gunst. Ik geef al jaren trainingen om mensen te leren hoe ze tekenen kunnen toepassen in de communicatie met anderen.

Voor mijzelf is tekenen een manier om de dingen beter te begrijpen en onthouden. Op school leerde ik door het maken van tekeningen. Op van dat ouderwetse matrix printerpapier tekende en beschreef ik de lesstof in de vorm van een krant. Zo haalde ik menig toets. En als ik een keer op een andere manier leerde dan haalde ik de toets niet. Het verband tussen tekenen en het halen van mijn toetsen zag ik toen niet. Dat het zo werkte, ontdekte ik een aantal jaar geleden.

Voor Hidde tekende ik thuis niet echt. Wel maakte ik zo af en toe een slinger of kalendertje met tekeningen als mijn man of ik een weekje met vakantie gingen. Zo konden de kinderen aftellen tot we weer thuis waren.

Op een dag werd ik echter zo gek werd van Hidde. Hij bleef maar vragen of hij op de iPad mocht. Uit pure frustratie tekende ik voor hem welke activiteiten er eerst kwamen voordat hij op de iPad mocht. Zo kon hij zien wat er ging gebeuren en wanneer. Hoefde hij het niet 100x te vragen.

En toen gebeurde er iets ongelofelijks!

Hidde keek naar de tekening, zei “oké mama” en ging lekker zitten spelen. De rest van de middag heb ik hem niet meer over de iPad gehoord.

Dit moeten meer mensen ervaren, schoot er meteen door me heen. En zo is Tekenen & Autisme ontstaan. Ik heb contact gezocht met autisme experts en heb inmiddels een hoop boeken gelezen over autisme. Die kennis en kunde heb ik verwerkt in mijn trainingen.

Inmiddels heb ik al heel wat ouders, leerkrachten, intern begeleiders, logopedisten etc. geleerd hoe ze voor en met kinderen met autisme kunnen tekenen.

En een paar dagen na die teken-ervaring met Hidde ontving ik een mail van een moeder, die vroeg of ik wist waar ze een cursus kon volgen om te leren tekenen voor haar 2 kinderen met autisme. Alsof het toeval was! Het eerste wat ik dacht was: “Ja, bij mij kun je dat leren!”.

Zo is Tekenen & Autisme ontstaan!

Wat ook leuk is om van mij te weten: 

  • Ik heb Civiele Techniek gestudeerd in Delft dus absoluut geen teken-opleiding. Maar inmiddels wel heel veel teken ervaring!
  • Boksen, hardlopen en CrossFit zijn mijn sporten;
  • Hidde heeft een grote broer Niels (13 jaar) die graag tekent om ons dingen uit te leggen;
  • Ik ben getrouwd met Hans;
  • Ik houd erg van structuur, plannen en lijstjes. Heerlijk om overzicht te hebben en te weten waar ik aan toe ben!
  • Een dag niet gelezen is een dag niet geleefd;
  • Mijn motto: Je bent sterker dan je denkt; zowel fysiek én mentaal!