Wat doe je als een kind steeds is afgeleid?

Contact maken met een kind met autisme valt niet mee. Want hoe weet je wat er in dat koppie om gaat? En hoe zorg je ervoor dat een kind begrijpt wat je wil vertellen? Het vraagt van jou als begeleider veel geduld. En tijd. Tijd die je niet altijd hebt omdat de afspraak maar een half uur duurt. Of omdat je in de klas jouw aandacht moet verdelen over meerdere kinderen.

Herken je dit?

 • Je vertelt een kind wat hij zometeen moet gaan doen. Hij zit echter steeds naar buiten te kijken. Afgeleid door wat daar te zien en te horen is. Zo lukt het natuurlijk niet om te bespreken wat er op de planning staat vanmiddag. Frustrerend!
 • Uitleg van een oefening blijft niet hangen bij het kind wat naast je zit. Je hoort jezelf de uitleg keer op keer herhalen. Ook al weet je dat dat niet werkt. Je hebt alleen geen idee hoe dit anders kan.
 • Eén van de kinderen die je begeleid, zit hele middagen op zijn kamer. Dit tot grote ergernis van zijn ouders. Het lukt je maar niet om hem te motiveren om bv een sport uit te proberen. Zonde want zo komt hij natuurlijk niet verder.

Hoe zou het zijn als je de kinderen kunt  helpen om hun aandacht bij het gesprek te houden? Zodat ze de dingen beter begrijpen en kunnen onthouden wat er op de planning staat?

Dat jij niet alles keer op keer hoeft te herhalen? En dat een kind kan doen wat jullie hebben afgesproken waardoor hij zich blijft ontwikkelen? Dat je hem kunt motiveren om dingen uit te proberen? Wordt de begeleiding een stuk leuker van. Toch!?

Gelukkig kan dat!

Door te tekenen tijdens de begeleiding

Tekenen is een krachtig hulpmiddel om in de begeleiding of tijdens een gesprek een kind overzicht te geven. Waardoor een kind zijn aandacht erbij kan houden. Het tekenen geeft ook nog eens tijd om de informatie te verwerken. Het kind voelt zich nog meer gehoord en ziet letterlijk waar je het met hem over hebt. Zo is de begeleiding voor het kind een stuk makkelijker!

Met tekenen bedoel ik dan eenvoudige tekeningen, om te laten zien wat je bedoelt. En doordat jij tekent, stimuleer je de ander om zelf ook te gaan tekenen.

Leer hoe je de aandacht van een kind bij het gesprek houdt

In deze training leer je hoe je tekenen gebruikt in de begeleiding van kinderen met autisme. Hoe je met  simpele tekeningen superduidelijk kunt zijn en overzicht geeft. Je leert helder uit te tekenen wat er moet gebeuren en hoe je dat inzet in de begeleiding. Met als doel om elkaar beter te begrijpen, het voor het kind makkelijker te maken zijn aandacht bij het gesprek te houden en aan de gang te gaan. Dat motiveert enorm!

Als je ook je eigen handelen onder de loep neemt…

In een lastige situatie zijn we doorgaans geneigd te kijken naar het gedrag van het kind. Bedenken we wat we daar aan kunnen veranderen. Maar wat als je begint bij jezelf?

Door je bewust te worden van je eigen gedrag én je binnenwereld kun je je handelen in een (lastige) situatie sturen. Met een fijner, beter of positievere uitkomst als resultaat. Daar gaan we – naast het leren toepassen van tekenen – in dit traject ook aan werken.

Wat leer je…

 • Waarom tekenen zo goed werkt bij kinderen met autisme;
 • Hoe je eenvoudig tekeningen maakt van (soms abstracte) begrippen die je in gesprekken veel gebruikt;
 • Wat een gesprekstemplate is en hoe je daarmee een gesprek ondersteunt
 • Hoe je zelf zo’n template maakt voor de gesprekken die jij voert.
 • Hoe je het tekenen gebruikt om een lastige situatie na te bespreken zodat je er een volgende keer allebei makkelijker mee om kunt gaan.
 • Hoe je eigen handelen van invloed is op de situatie. En hoe je dit ten positieve kunt omdraaien.

De training bestaat uit een aantal online modules, welke je zelfstandig volgt én 3 online teken-coachsessies van een half uur. In de teken coach sessies kun je al je vragen stellen over situaties uit jouw praktijk en wat je daarin tegenkomt als het om tekenen gaat. Vragen die je tussentijds hebt over de inhoud van de training, kun je stellen op de vraag&antwoord pagina in de online omgeving. Om het meest uit de training te halen, raad ik je aan direct in de praktijk te gaan oefenen.

Deze training volgen samen met je collega’s? Dat kan! Neem contact op voor de mogelijkheden.

Voor wie is deze training?

Heb jij dagelijks te maken met kinderen/(jong) volwassenen met autisme? Ben jij op zoek naar nieuwe handvatten om de begeleiding en gesprekken met deze geweldige kinderen soepeler en met meer rust te laten verlopen? Ben je ook bereid jezelf te verbeteren? Dan is deze training voor jou.

Of je nu werkzaam bent in het (speciaal) onderwijs, in de zorg of als begeleider bij je clienten thuis komt. Of zelf kinderen met autisme hebt. Dat maakt niet uit. Het gaat erom dat je enthousiast bent en graag visuele tools wilt leren om kinderen met autisme nog beter te ondersteunen en begeleiden.

“In de gesprekken met de jongeren die ik begeleid, ben ik gaan tekenen. Eerst vonden mijn clienten het wat vreemd maar nu merken ze dat het helpt om hun aandacht erbij te houden. Zo is het voor mij makkelijker om contact met ze te maken tijdens het gesprek.  ”

De trainer

De training wordt gegeven door Mieke de Gunst. Als ex eigenaar van de Betekenaar hielp ze honderden, duizenden professionals met het toepassen van tekenen in hun werk om helder te kunnen communiceren en elkaar beter te begrijpen. In 2020 ging zij verder met het begeleiden van zorgprofessionals en ouders die dagelijks te maken hebben met kinderen met autisme. In deze sector loopt ze al heel wat jaren mee. Niet alleen als professional, ook als moeder van een zorgintensieve zoon.

Mieke helpt je bij het duidelijk communiceren in de begeleiding, makkelijker contact maken en aan sluiten op de belevingswereld. Alles om het kind beter te begrijpen en te motiveren om in beweging te komen.

In deze training krijg je de nodige handvatten om de begeleiding van kinderen leuker, makkelijker én effectiever te maken.

Hoe, waar en wanneer

De online training bestaat uit een aantal online modules met video’s en opdrachten, welke je zelfstandig volgt. Je leert o.a. de basis van het tekenen, structuur aanbrengen in een gesprek en templates maken. Je krijgt onbeperkt toegang tot de online training zodat je de video’s regelmatig kunt bekijken om je de lesstof helemaal eigen te maken. Het is de bedoeling dat je tussentijds oefent met het tekenen in de praktijk.

In de online teken coachsessies gaan we aan de slag met situaties uit jouw praktijk en wat je daarin tegenkomt. We kijken samen hoe je het tekenen het beste kunt toepassen in deze situaties. Deze sessies duren een half uur en zijn online. Je levert vooraf je vragen aan zodat we effectief aan de slag kunnen samen. In deze 3 sessies is geen ruimte om te werken aan je persoonlijke blokkades of triggers.

Onderaan deze pagina lees je meer over de inhoud van de online training.

Alles nog even op een rij:

 • onbeperkte toegang tot de online training;
 • mogelijkheid tot tussentijds vragen stellen op de Vraag&Antwoord pagina bij de online training;
 • inclusief 1 jaar toegang tot de “Hoe teken je…” videoserie;
 • inclusief 3 teken-coachsesseis van een half uur (plus opname)
 • inclusief fijne set met tekenmaterialen (die krijg je thuisgestuurd);
 • investering voor de training is EUR 699,- inclusief btw;
 • uit te breiden met extra coachsessies om aan je blokkades en triggers te werken en zo echt alles uit de training te halen;
 • de training is met 6 punten SKJ geaccrediteerd voor Jeugd- en gezinsprofessionals.

NB. De training direct door je werkgever laten betalen? Dat kan. Stuur me een mail met jouw aanmelding en de factuurgegevens van je werkgever (inclusief een mailadres). Dan stuur ik de digitale factuur rechtstreeks naar je werkgever.

Liever samen met je collega’s deze training volgen?

Zodat je samen leert hoe je tekenen in kunt zetten bij jullie cliënten. Dat kan. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken. De training wordt dan aangepast aan jullie specifieke behoeften.

Iets voor jou?

Doe mee aan deze online training en leer hoe je door te tekenen de begeleiding van jouw kind of de gesprekken met jouw client leuker, makkelijker én effectiever laat verlopen. Fijn voor jezelf én voor de ander! De investering voor de training is EUR 699,- inclusief btw. Dit is inclusief een fijne set tekenmaterialen die je vooraf krijgt thuisgestuurd. De training is met 6 punten SKJ geaccrediteerd.

Hieronder zie je de inhoud van de online training.

Module 1 – de basis

In deze module gaan we aan de slag met de basis. Je ontdekt waarom tekenen zo goed werkt voor kinderen met autisme. En natuurlijk de basisvormen van het tekenen zodat je alles kunt tekenen.

Je leert:

 • waarom tekenen in je gesprek een goed idee is
 • waarom tekenen zo goed werkt in de begeleiding van kinderen met autisme
 • hoe het brein informatie informatie verwerkt
 • de basisvormen ofwel het visueel alfabet
 • woorden omzetten in tekeningen

Module 2 – structuur in je gesprek

In deze module gaan we aan de gang met templates; invultekeningen waarmee je structuur aanbrengt in de gesprekken met kinderen, cliënten of ouders.

Je leert:

 • wat een template is en hoe je ermee werkt ter ondersteuning van een gesprek
 • in welke soort gesprekken je een template kunt gebruiken
 • en waar je op moet letten bij het gebruik van een template

Module 3 – maak je eigen template

In deze module gaan we aan de gang met het zelf maken van een templates. Zodat je voor elk gesprek en elk kind een passend template kunt maken waarmee je het gesprek optimaal ondersteund.

Je leert:

 • uit welke elementen een template is opgebouwd
 • hoe je zelf een template kunt maken
 • en waar je op moet letten bij het zelf maken van een template